lichtspectrum

SVE

platform Spectrometrie voor edelsteenkundigen

 

8.Downloads

In deze sectie worden downloads van spectra opgenomen cq uitgewisseld. Vooralsnog in de bestandsformaten DX (OceanOptics) en ABS8 (Avantes). ASCII ("machinetaal") wordt aanbevolen omdat dit veelal goed uitwisselbaar (compatible) is. Onderstaande bestanden zijn spectra uit mijn collectie en door mij gemaakt met de Ava2048.

Download één of meer dx en/of abs8 bestanden en zet ze ergens in een willekeurige map op je computer. Download via internet bijvoorbeeld het gratis programma CrystalSleuth. Open dit programma, klik op Open en zoek in de betreffende map naar het betreffende bestand in .DX).

Met het gratis programma SpectraGryph kunnen meer dan 60 bestandsformaten worden gelezen en bewerkt. Een echte alleskunner. Ook geschikt voor ABS8. Dus......ook zonder een spectrometer te bezitten kun je bestanden openen, bekijken en eventueel vergelijken met de spectra van de spectroscoop !

Spectrometers hebben vaak een eigen fabrieksbestandsformaat: daarom moeten in dat geval de bestanden worden geimporteerd en geconverteerd. Onderstaande bestanden zijn nog niet bewerkt en dus nog niet afbeeldingsgeschikt.

Beweeg in CrystalSleuth met een ingedrukte linkermuisknop van linksboven naar rechtsonder. Het spectrogram wordt vergroot. Zoek de pieken en vergelijk met de absorptielijnen/banden uit bijvoorbeeld de tabel uit W.Schumann Edelstenen ed.

1.blauw apatiet.dx

2.geel spinel.dx

3.rood korund ruby.dx

4.groen apatiet.dx

5.paars korund synth.ABS8

6.roze YAG.ABS8

 

 

 

 


       

home

1.Introduktie

2.vis-nir

3.ultra violet

4.PL Photo Luminescentie

5.Fluorescentie

6.Raman

7.Kleurmeting

downloads

contact