licht spectrum

SVE

platform Spectrometrie voor edelsteenkundigen

 

1.Introduktie

De wereld om ons heen bestaat volledig uit slechts een goede honderd unieke elementen. Ook bekend als "atomen". Dat is het wereldbeeld van de meeste scheikundigen. Die honderd unieke elementen staan netjes geordend in het Periodiek Systeem van Elementen. Hoe die elementen met elkaar samenwerken of tegenwerken is uitgewerkt in het Standaard Model: het basishandboek van iedere fysicus.

Rond ieder element of atoom cirkelen vele electronen in maximaal zeven vaste banen. Een electron bestaat uit een bepaalde hoeveelheid energie. En is bovendien magnetisch, want het heeft een noord- en zuidpool. Een lichtstraal of lichtdeeltje of foton heeft óók een bepaalde hoeveelheid energie. Als een foton de electron bereikt dan vermeerderd de energie van de electron. Hij versnelt en springt naar een hogere baan en valt terug of wordt geabsorbeert door andere atomen. En dat allemaal met de snelheid van het licht: 300.000 km per seconde. Het gedrag van elektronen onder verschillende energietoevoegingen is het studie-object van de "spectroscopy".

Edelsteenkundigen werken veel met een spectroscóóp. Een klein buisje met een tralierooster waar lichtstralen door heen vallen. Met een edelsteen ervoor kunnen vaak zwarte absorptielijnen worden gezien. De specifieke plaats op het rooster verraad de identiteit. De spectroscoop is een handig en onvolprezen apparaat. Maar slechts geschikt voor doorzichtige stenen en in het zichtbare bereik: van 400 tot 700 nanometer.

De spectro(foto)méter is ook geschikt voor óndoorzichtige stenen en heeft bovendien een bereik van 200 tot 1100 nanometer. Maar is minder mobiel. De absorpties worden, bijna gelijk als bij een fototoestel, met behulp van een ccd-rooster opgevangen: de diode zet licht om in electrisch dat via de computer zichtbaar wordt in de vorm van een grafiek.

Een goede analyse levert veel informatie op: op welke golflengte is veel en waar weinig absorptie, zijn de pieken hoog of steil. Door een verschil in orientatie tijdens de opname kan zelf vastgesteld worden hoe pleochroistisch een steen is. Het kost allemaal wat tijd maar dan heb je ook wat :).

Er bestaan vele soorten spectrometers voor vaak een specifiek gebied, lichtbron of methode: ultraviolet, uv-vis, vis-nir, photoluminescentie, fluorescentie, raman, enzovoort.

 

 

 

 
hhttp://www.nedgemlab.nl  T 078-6736376  M 06-2211 5440     email: k.hoving@hetnet.nl 


                   

                    

1.Introduktie spectrometrie

1.Introduktie

2.vis-nir

3.ultra violet

4.PL Photo Luminescentie

5.Fluorescentie

6.Raman

7.Kleurmeting